HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

IMAGE GALLERY

FALUNAPOK 2018

VIRÁGOK BODOKON

SCHENGEN II.

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

Măsuri de mediu și climă

Vadászbankett másodszor

Idén is mulatsággal zárták az idényt a bodoki vadászegyesület tagjai, az eseménybe tavalytól a dálnoki csoport is bekapcsolódik. A február 23-án a József Attila Kultúrotthonban megszervezett eseményen közel százan vettek részt.

A hagyományos ünnepséget Fodor István polgármester nyitotta meg, üdvözölve az egybegyűlteket, majd értékelve az elmúlt esztendőt. „A vadászat az ember és a természet különleges kapcsolatát jelenti, melyet együttesen alakítanak az ösztönök, a hagyományok és a törvények – fogalmazott az elöljáró. –

DSCF1307_resize.JPG

    A vadászat szenvedély, sport, szakma és gazdasági tevékenység egyidejűleg, amelynek céljait, módszereit és kereteit a mindenkori politikai, társadalmi és gazdasági viszonyok határozzák meg.  

 A vadászat modern világunk egyik legellentmondásosabb tevékenysége, hisz számos faj végveszélybe kerülne a vadászok erőfeszítése nélkül, ugyanakkor az is tény, hogy ez a tevékenység maga is a veszélyforrások egyike. Ez tehát a társadalom számára egyszerre kényszer és engedmény, melyet a jog engedélyez, és az etika fogadtat el.”

 Fodor kitért az egyesület működése kapcsán adódó nehézségekre is. Minden évben kifizetik a társtulajdonosi egyesületeknek a bért: a jövedelem 80 százalékát a társtulajdonosi egyesületek vagy a gazdák kapják, a többi pedig oszlik az egyesület és a környezetvédelmi minisztérium között.

  Mivel a helyi csoportnak két területe van, a dálnoki társtulajdonosi egyesületnek is bért kell fizetnie. Bodokon helybeli, gidófalvi, angyalosi és étfalva-zoltáni magán- és jogi személyeknek van területük, a másik részen pedig maksainak, dálnokinak, csernátoninak, besenyőinek, ebbe beleértődnek a közbirtokosságok, a tanácsok és mindazok, akik beleálltak a társtulajdonosi egyesületbe. Ezt két részben törleszti az egyesület: egyik felét novemberig, a másikat márciusig. Az elmúlt két évben egyszerre sikerült kifizetni a teljes összeget, ami azt jelenti, hogy a dálnoki társtulajdonosi egyesület egy évre közel 15 ezer lejt kap, a bodoki pedig közel hétezer lejt.

DSCF1236_resize.JPGDSCF1237_resize.JPGDSCF1238_resize.JPGDSCF1239_resize.JPGDSCF1240_resize.JPGDSCF1241_resize.JPGDSCF1249_resize.JPGDSCF1252_resize.JPGDSCF1253_resize.JPGDSCF1277_resize.JPGDSCF1278_resize.JPGDSCF1286_resize.JPGDSCF1304_resize.JPGDSCF1305_resize.JPGDSCF1307_resize.JPGDSCF1320_resize.JPG

  Az elöljáró szerint viszont gondot jelent, hogy a használt területek után kifizetett bért a társtulajdonosi egyesület nem használja semmire. „Már többször felvetettem, hogy előnyös lenne a meglévő összeget (kb. 30 ezer lejt) a gazdák javára fordítani, főként az erdőhöz közeli területek tulajdonosai esetében, akiknek villanypásztor segítene megóvni a vadaktól a terményeiket. Egy másik probléma, amelyről senki nem beszél, hogy a pásztorok a nyájakkal és az ezeket őrző kutyákkal végigjárják a mezőket és erdőket, az állatok feleszik a vadak elől a terményt, ennek következtében pedig az utóbbiak bemerészkednek a lakott területekre” – figyelmeztetett.

A trófeákkal feldíszített teremben élő zene mellett ízletes, vadból készített finomságokat fogyaszthattak el az egybegyűltek, akiket a Székely Góbék szórakoztattak. Ugyanakkor a Life-program keretében erdőben elhelyezett etetőknél felszerelt kamerák által készített fotókat is megtekintették.

Szerzõ: Hírmondó