HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

IMAGE GALLERY

FALUNAPOK 2018

VIRÁGOK BODOKON

SCHENGEN II.

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

Măsuri de mediu și climă

Ilyen felénk még nem volt!

Távlovagló verseny és házaspárok köszöntése a falunapon

image
Több mint ötven éve kötöttek házasságot, és fogják egymás kezét jóban, rosszban
Idén egy évtizedes lett a település egyik nagy ünnepe, a Bodoki Nap. A szervezők néhány új programmal bővítették a rendezvény palettáját, helyet kaptak a kulturális műsorok és a sportvetélkedők is. A jeles esemény az anyagi keret hiánya miatt idén tulajdonképpen egynaposra csökkent.

A település évekkel ezelőtt az elsők között karolta fel a lovas sportot Háromszéken, amely egyre elterjedtebb lett a különböző falunapokon.

Folyamatosan élénkülő lovas életünket figyelemmel kísérve erősödik bennünk az érzés, hogy valahol a lelke mélyén lovas nemzet a magyar. Nincs ez másként Bodokon és Háromszéken sem, fogalmazta meg köszöntő beszédében Fodor István polgármester, hozzátéve: szeretnék, ha az egykor kemény munkára fogott lovak mai utódai a lovas parkok, a néphagyomány és a lovas turizmus területén újra megtalálnák létjogosultságukat. 

A falunap a megszokott módon, az uzoni Atlantisz Egyesület fúvós­zenekarának és mazsorettjeinek előadásával kezdődött a helyi sportpályán. Ezt követően indult a megyében első alkalommal megszervezett távlovaglási verseny, amelyre tizenhét lovas nevezett be a környék településeiről és más megyékből is. A lovasoknak egy kijelölt szakaszon kellett végighaladniuk a legrövidebb idő alatt. A megmérettetésre Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is jelentkezett, aki szerint kétféle lovas ember létezik: az egyik, aki már leesett a lóról és a másik, aki nem ismeri be. Elmondása szerint az ilyen versenyen a részvétel a fontos mindenki számára.

Az idei Bodoki Nap egyik legfontosabb programpontja volt annak a tizenhat házaspárnak a köszöntése, akik több mint ötven éve kötöttek házasságot, és fogják egymás kezét jóban, rosszban, s akik elismerést és megbecsülést érdemelnek családtagjaiktól és az egész közösségtől. A község polgármestere a párok köszöntése kapcsán hangsúlyozta, Székelyföldön sok házaspárra van szükség, hogy meg tudjunk maradni. A megye elnöke is örömének adott hangot az ünnepségen: a legnagyobb tisztelet az előttünk járóké, akik a nehéz időkben is megtalálták a módját annak, hogy egymáshoz és a közösséghez hűségesek maradjanak. Az ember igazi arca a nehézségek pillanatában mutatkozik meg igazán, s akik itt vannak, példaképeink lehetnek.

A falunapokon résztvevők a délutáni órákban nem mindennapi lovas showt tekinthettek meg Filimon és Georgiana Iordache bukaresti lovasidomárok jóvoltából, akik Seic és Pluto nevű lovaik segítségével kápráztatták el a közönséget. A közel négyéves munka eredményeként bemutatták többek között, miként képes különböző zenei ritmusra lépni és táncolni a ló, hogyan tud három és két lábon állni, térdelni és feküdni, s miként hajol meg köszönetképpen gazdájával együtt. A lovas bemutatót követően a kicsik vették birtokukba a színpadot. Fellépett a bodoki Veresbegy gyerek néptáncegyüttes, amely ugrós, felcsíki és dél-dunántúli táncokat adott elő, a sepsibükszádi Zsombor gyermek táncegyüttes tagjai dél-alföldi népi gyermekjátékokat, széki és Nyárád menti táncokat adtak elő, a mikóújfalusi Murgó táncegyüttes pedig felcsíki és moldvai táncokkal kedveskedett a közönségnek. Este a Székely Góbék nyújtottak vidám perceket, majd a sepsiszentgyörgyi Tanulók Háza tánccsoportja és a Fenyőcske néptáncegyüttes műsorát lehetett megtekinteni. Felléptek a Rustic Band és Black Velvet együttesek is, majd tűzijáték zárta a falunapot.