HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

IMAGE GALLERY

FALUNAPOK 2018

VIRÁGOK BODOKON

SCHENGEN II.

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

Măsuri de mediu și climă

Jól jött a spórolt pénz

Bővül a tanács épülete 

image
Zajlik a községi tanács épületének felújítása
Annak ellenére, hogy Bodok az elmúlt években elnyerte a Legszebb település címet, még mindig akad a faluban olyan hely, ahol van mit javítani. Ennek kapcsán Fodor István polgármesterrel beszélgettünk, aki beszámolt azokról az évek óta tervezett és váratlanul érkezett munkálatokról, amelyeket az elmúlt hónapokban sikerült beindítani.

Zalánban leaszfaltoztak 1200 méter útszakaszt azon a bekötő úton, amelyre először 2004-ben került bitumenréteg. Az évek során megrepedezett útra a tél beállta előtt négy centiméteres aszfaltszőnyeg került, valamint az útpadkát is kialakították. A polgármester elmondása szerint terveik között szerepel, hogy a további 1400 méter útszakaszon is kialakítsák az útpadkát.

 

Az idén a szárazság sok gondot okozott Oltszemen és Zalánban, ez utóbbi településen a kutak közel nyolcvan százalékában elapadt a víz. A falu egy forrásból kapta a vizet, ám ez az aszályban kevésnek bizonyult, nem tudta ellátni a település felső felét is, így topográfiai felmérések alapján egy nyomásemelő állomást építettek, mely két villanymotor segítségével négy kilométerre felpumpálta a vizet a Bencefalva felé vezető falurészből. A befektetés 16 ezer eurójába került az önkormányzatnak, és ez még kiegészült a kéthavi 8 ezer lejes villanypénzzel, mindezt a félretett összegből tudták kifizetni, fogalmazott Fodor István. Az elöljáró elmondása szerint a Zalánt érintő vízprobléma közel tíz éve létezik, de eddig még soha nem okozott ekkora gondot.

Megvalósul egy álom

Már 2012-ben a faluvezetés tervei között szerepelt a polgármesteri hivatal épületének bővítése, melyet idén sikerül megvalósítani. A községi tanács épületének felújítására jelentkezett négy cég közül a Baumeister Kft. nyerte meg a licitet. A 640 ezer lej összértékű beruházás (amiben a bútorzat is benne van) már hetek óta zajlik. 

Először az alsó szintet készítik el még a tél beállta előtt, ahol fásszín, garázs és kazánház kap helyet. A háromszintes épület középső részén lesz négy iroda, a legfelső részen pedig kialakítanak egy tanácstermet. A jelenlegi épület sem marad kihasználatlanul, ott ugyanis többek között az ügyintézés és az adók kifizetése zajlik majd. A munkálatok befejezése tavaszra várható, amikor a sportcsarnok előtti parkolót is kirakják piskótakövekkel.

Átalakítják a kultúrotthont

A bodoki önkormányzat tervbe vette, hogy a LEADER-programon belül 2013. november 15-ig benyújt egy 60 ezer euró összértékű pályázatot a bodoki kultúrotthon felújítására, valamint a sportcsarnok mögött található régi futballpálya műgyepes, hálóval és éjjeli világítással ellátott kézilabdapályává való átalakítására. A pályázatban emellett szerepel egy utcamosó-rendszer, seprű és hóeke, melyeket a község tulajdonát képező húsztonnás autóra szerelnének fel, hogy jövő évtől önállóan tudják tisztítani az utcákat télen-nyáron.

A művelődési házat hangtechnikával, új villanyhálózattal látnák el, átalakítanák az öltözőket és a főbejárati folyosót, ahol mellékhelyiségek, valamint egy ruhatár kapna helyet. A nagyterembe 250 új széket vásárolnak, a régi ajtókat pedig újak váltják fel. Az egykori gyűléstermet korszerű konyhává szeretné átalakíttatni az önkormányzat. A jelenlegi mellékhelyiséget értelemszerűen felszámolják, helyén egy kijárat lesz.