HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

IMAGE GALLERY

FALUNAPOK 2018

VIRÁGOK BODOKON

SCHENGEN II.

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

Măsuri de mediu și climă

Baráti kapcsolat Tiszaladánnyal

image
Segítheti egymást a két település
Sepsibodok vezetősége testvérkapcsolati felkérést kapott Tiszaladány önkormányzatától, ennek apropóján Fodor István polgármester a tanácsosokkal együtt november végén baráti látogatást tett az anyaországi településen. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, Tokajtól hat kilométerre fekvő, alig hétszáz lakosú község vezetősége szívélyesen fogadta a vendégeket, akik egy ismertető kisfilmet mutattak be Bodokról, amely kellemes meglepetést okozott az ottani közösségnek.

Fodor István polgármester baráti kapcsolatot ajánlott, azt sem tartva kizártnak, hogy lehetőségeik szerint támogassák Tiszaladányt. „Ez azon ritka helyzetek egyike, amikor erdélyi település nyújt segítő kezet egy magyarországi községnek. Eddig erre nem­igen volt példa”, fogalmazott az elöljáró. Jó lehetőség mutatkozna a két község egyházai és iskolái közötti kapcsolat kialakítására is. A tiszaladányi református lelkipásztornő már jelezte, náluk is működik vegyeskar, és szívesen felvennék a kapcsolatot a bodoki református egyházközséggel. 

„Ilyen nehéz év nem volt” 

Ennek oka a törvények rövid időn belüli, hetek, hónapok alatti módosítása, fogalmazott Fodor István. Bodok mindezek ellenére szerencsés helyzetben volt, ugyanis sikeresen le tudta zárni az aszfaltozásra és a kultúrotthon javítására vonatkozó 322-es EU-s pályázatot. Az önkormányzat visszakapta a munkálatok után kifizetett pénzösszeg áfáját, ebből sikerült kivitelezni a polgármesteri hivatal épületének bővítését másfél hónap alatt. 

Helyi kezekben a Mikó-kastély

Ez év októberében fogadta el a megyei tanács azt a társulási szerződést Bodok község tanácsával, amelynek célja az oltszemi Mikó-kastély megvásárlása. A határozat értelmében helyi költségvetésből, 50-50 százalékos arányban, 250 ezer euró összértékből vásárolná meg a két önkormányzat a megye egyik legszebb épületét. „Minden évben igyekeztünk úgy zárni az évet, hogy a következő esztendőre legyen tartalékunk. Azonban ez a befektetés elviszi minden spórolt pénzünket, így 2014-ben a nulláról indulunk, de nem hagyhattuk, hogy az oltszemi Mikó-kastély más kezére kerüljön. Nagy álmunk valósult meg ezzel, mostantól már beszélhetünk turizmusról. Tervünk, hogy az épületnek visszaadjuk eredeti formáját” – nyilatkozta Fodor. Az élet továbbra sem szűnik meg a tízhektáros birtokon, hiszen a turizmus megcélzásával látogatókat várnak majd a kastélyhoz, ami természetesen munkahelyeket is jelent a környékbelieknek.

Idén a farkasok okoztak gondot

A vadászegyesület hároméves munkája meg kezdett érni, az etetéseknek köszönhetően idén minimális volt a medvekár az elmúlt évekhez viszonyítva. Ebben az évben inkább a farkasok jelentettek gondot, 6-7 alkalommal támadtak juhokra.

2014-ben is lesz mit tenni

Zalánban az Alszeg utcán átfolyó patakra szeretnének új hidat építeni, amelyen télen gondot okoz az átkelés. Az önkormányzat ravatalozóházak építését vette tervbe Oltszemen és Zalánban, de egyelőre nincs terület ezek számára. A LEADER-program keretében az önkormányzat kétszázezer euróra pályázott a kultúrotthon belterének felújítására, valamint a sportcsarnok mögötti műgyepes kézilabdapálya kialakítására.