HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

IMAGE GALLERY

FALUNAPOK 2018

VIRÁGOK BODOKON

SCHENGEN II.

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

Măsuri de mediu și climă

Vadászbál harmadszor

Bodokon őrzik a hagyományt 

image
Ifj. Székely János számára a vadászat ünnep
Harmadik idényét zárta a Bodoki Vadász Egyesület február 28-án, amit az elmúlt évekhez hasonlóan most is bállal ünnepeltek meg a tagok. Fodor István, a község polgármestere köszöntő beszédében eddigi eredményeikről, valamint a vadászetikáról vallott nézeteit osztotta meg a jelenlévőkkel, akik egy perc néma csenddel adóztak néhai kollégájuk, Veres István emlékének. Ifj. Székely János vadőrrel, az egyesület igazgatójával a vadállományról és a vadgazdálkodásról beszélgettünk.

A fiatal szakember vadászcsaládban született, így nem meglepő, hogy egyetemi tanulmányai elvégzése után követte nagyapja, illetve édesapja példáját. Mint megtudtuk, az egyesület két vadászterületen gazdálkodik: a bodokin, amely 7660 hektár kiterjedésű (ebből 2300 ha erdő, a többi szántó és legelő), valamint a dálnoki területen, amely 10 698 hektárt jelent, 7071 ha erdővel.

Gazdag a vadállomány

A hatékony vadgazdálkodás a jó csapatmunkának, elsősorban Bedő Attila dálnoki vadőrnek, Fodor István egyesületi elnöknek és természetesen a vadászoknak köszönhető, hangsúlyozta az igazgató.

A környék bővelkedik a vadállományban, a vadrécétől a medvéig minden megtalálható, sok a nagy ragadozó (medve, hiúz, farkas), de apróvadakban sincs hiány. A hiúz védett állat, de a medve, a vadmacska és a farkas kilövésére is a Környezetvédelmi Minisztériumtól kapják az engedélyt. A minőségi vadállomány és a szinte érintetlen természeti környezet gyakran franciaországi, magyarországi és olaszországi vadászokat is idevonz.

Államiból magán

A 2011–2012-es vadászévaddal lejárt az „állami” vadászegyesület bérleti szerződése, s lehetőség nyílt a magán vadászegyesületeknek is területek megszerzésére. Ez megtörtént, azonban még mindig akadnak olyan állandó problémák, mint a területbérek előteremtése, illetőleg a vadkárok kezelése. A medve és farkas okozta károkat az állam megtéríti, a többit az egyesület oldja meg. Másik gond, hogy a juhászok beengedik a kutyákat az erdőbe, ami megzavarja a vadakat.

Ifj. Székely János elmondása szerint a vadgazdálkodás fő feladata, hogy feljavítsa a vadak természetes élőhelyét, és a vadállománynak megfelelő, nyugodt környezetet teremtsen. Azt is elmesélte, hogyan szokott készülni egy-egy vadászatra.

Egy vadásznap rituáléi

Az igazi vadász úgy készül a vadászatra, mint egy ünnepre. Felölti a vadászruháját, majd magához veszi a legszükségesebb eszközöket: a kalapot, a kést és a puskát. A találkozóhelyen kalapemeléssel és kézfogással köszönti a kollégákat. A vadászat vezetőjének tájékoztatója után a töltényeket egy kalapba helyezve sorsot húznak, hogy ki melyik helyet foglalja el a sorban. A hajtásban a vadász és a hajtó egyenrangú, de a vadászkutyáknak is megadják a kellő tiszteletet. „Az igazi vadász tiszteli embertársait, kollégáit, erénye a türelem, a becsület és fegyelmezettség. Csak megérett vadra, selejtre vagy beteg állatra lő, nem vesz célba anyaállatot vagy fejlődőben levő fiatal egyedet” – hangsúlyozta.