HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

IMAGE GALLERY

FALUNAPOK 2018

VIRÁGOK BODOKON

SCHENGEN II.

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

Măsuri de mediu și climă

Nagylelkű ajándék

Trakehneni vérvonal a Mikó-birtokon   

image
Ló és ember barátsága. A polgármester (jobbról) érthetően örül a csikóknak
Két másfél éves, Oltszemről elszármazott, Lobogó vérvonalú csikóval gazdagodott a Mikó-birtok lóállománya annak a felajánlásnak köszönhetően, amely magyarországi támogatók nagylelkűségét dicséri.

A 800 ezer forint értékű Maxim Bájos és Fernándo Kedves nevű csikókat – Fodor István polgármester megkeresésére – a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, többszörös fogathajtó világbajnok Lázár Vilmos és testvére, a szintén sokszoros fogathajtó világbajnok Lázár Zoltán, valamint Mondok József, Izsák város polgármestere, a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke, dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója, továbbá az anyaországi Duna Aszfalt Kft. vásárolták meg közösen, és adományozták a helyi önkormányzatnak.

 

A Galambos János füzesgyarmati lótenyésztőtől megvásárolt csikókban 60-70 százalékban megtalálható az az oltszemi, Németországból származó trakehneni vérvonal, amellyel Emil Schmutzler, a kastély utolsó tulajdonosa 1928-ban az amszterdami olimpiai játékokon az általa kitenyésztett lovakkal versenyzett. 1939-ben az oltszemi Lobogó nevű mént Kisbérre szállították fedezőménnek, így honosodott meg Magyarországon ez a lófajta (Lobogó 2, Lobogó 3, Rádiházi).

„Köszönetem fejezem ki a magam és a község nevében is mindazoknak, akik szívügyüknek tekintették azt, hogy visszakerüljön a trakehneni vérvonal Oltszemre. Az említett anyaországi támogatóknak végtelen hálásak vagyunk, valamint köszönettel tartozunk dr. Liszkai Ferencnek, Tiszaladány polgármesterének, dr. Pataki Balázs állatorvosnak és dr. Kelemen Attila parlamenti képviselőnek is, akik hozzájárultak ahhoz, hogy felkutassuk a tőlünk származó híres vérvonalat. Öröm számunkra, hogy tovább tudjuk írni a történelmet. Büszkék vagyunk arra, hogy 2016-ban sikerült visszahoznunk az egykor Oltszemről elszármazott vérvonalat, hiszen a Mikó-birtok mellett az is az örökségünk részét képezi” – fogalmazott Fodor István.

Jövő év július 8–9-én szervezik Oltszemen az első országos fogathajtó versenyt, amelyre a sportág nagyjait, a magyarországi támogatókat is meghívták. 

Deák Mária